Preskoči na glavni sadržaj
0

Uravnotežena probava

Probava

Posljednjih godina znanstvenici sve više i više pozornosti pridaju ljudskom mikrobiomu. Ljudski mikrobiom predstavlja sve mikroorganizme koji nastanjuju naše tijelo i nalaze se u crijevima, na koži, usnoj šupljini i u urogenitalnom traktu. Funkcija mikrobioma toliko je važna za normalno funkcioniranje ljudskog tijela da danas na to gledamo kao na jedan od ljudskih organa.

Vjerojatno crijevni mikrobiom ima najveći utjecaj na naše dobrobit i zdravlje. To čak utječe na rad mozga, imunološki sustav i našu hormonsku ravnotežu. Sve se više istraživanja provodi na vezi između mozga i gastrointestinalnog trakta. Ova takozvana cerebrovaskularna os povezana je s razvojem različitih mentalnih poremećaja i drugih bolesti, poput depresije, sindroma iritabilnog crijeva, različitih oblika tjeskobe i stresa, pa čak i Alzheimerove bolesti. 

Crijevni mikrobiom uvelike ovisi o hrani koju jedemo, ali dijelom može utjecati i uzimanjem probiotika i prebiotika. U nastavku želimo dotaknuti neke hranjive tvari koje su posebno važne za zdrav probavni trakt.

Kolagen

Funkcija kolagena u našem tijelu je pružanje tkiva specifične strukture, koja uključuje i specifičnu strukturu tkiva u probavnom traktu. Naš probavni trakt je u prosjeku dugačak oko 9 metara. Dakle, ovo je 9 metara tkiva koje stalno treba opskrbu kolagenom. Aminokiseline koje se uzimaju gutanjem hidroliziranog kolagena koriste se, između ostalog, i za obnavljanje crijevne stijenke, što može pozitivno utjecati na simptome sindroma propusnog crijeva (izvor 1). Problem s propusnim crijevima je što razni toksini ili čak bakterije iz gastrointestinalnog trakta prolaze u krvotok.

Kolagen je također dobar izvor glicina, aminokiseline koja ima dokazano protuupalno djelovanje (izvor 2). Upala je uzrok mnogih drugih bolesti, pa su protuupalna sredstva izuzetno važna.


Literatura

  1. Bischoff SCBarbara GBuurman WOckhuizen TSchulzke JDSerino MTilg HWatson AWells JM. Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol. 2014 Nov 18;14:189. doi: 10.1186/s12876-014-0189-7.
  2. Zhong ZWheeler MDLi XFroh MSchemmer PYin MBunzendaul HBradford BLemasters JJ. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.

Preporučujemo

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...