Preskoči na glavni sadržaj
0

Apsorpcija kolagena

Apsorpcija kolagena

Rezultati dvadeset godina istraživanja pokazuju da uključivanje peptida kolagena u prehranu može dovesti do različitih poboljšanja u zdravlju. Međutim za postizanje bilo kakvih blagotvornih učinaka u tijelu, bitno je da se kolagen optimalno apsorbira.

Kolagen je najvažniji protein kojeg proizvodi ljudsko tijelo, a prisutan je u vezivnom tkivu. Uglavnom se sastoji od aminokiselina glicin (33%), prolin i hidroksiprolin (22%) u trostrukoj spirali, koju tvore tri alfa lanca. Svaki alfa lanac sastoji se od 1014 aminokiselina s molekulskom masom oko 100 kDa. Što znači da jedna molekula kolagena ima oko 300 kDa.

Kako bi tijelo moglo apsorbirati uneseni kolagen, bjelančevinu kolagena je potrebno pravilno obraditi i dovesti do oblika (peptida i aminokiselina) kojeg će tijelo moći iskoristiti. Probavljivost bjelančevina općenito varira ovisno od prehrambenog izvora i načina obrade. Dokazano je da enzimska hidroliza bjelančevina pozitivno utječe na razgradnju bjelančevina i posljedično na bolju apsorpciju i bioraspoloživost aminokiselina u tijelu. Enzimskom hidrolizom, bjelančevine kolagena cijepimo na peptide koje imaju molekulsku masu oko 3-6 kDa. Peptidi kolagena imaju specifične aminokiselinske sekvence koje vrše pozitivne fiziološke učinke na tijelo. Zbog toga ima hidrolizirani kolagen bolju apsorpciju i bioraspoloživost od kolagena koji nije podvržen enzimski hidrolizi.

Što se događa u tijelu nakon što popijemo Kolagen Shot?

Dakle, riblji kolagen koji se nalazi u našem Kolagen Shot-u je već obrađen enzimskom hidrolizom s kojom je došlo do cijepljenja bjelančevina kolagena na peptide koji su sastavljeni od aminokiselina. Postupak hidrolize na taj način olakša razgradnju peptida kolagena u našem tijelu na manje peptide i pojedine aminokiseline, koje će kasnije naše tijelo moći apsorbirati.

Razgradnja peptida kolagena (hidroliziranog kolagena) započinje u želucu, gdje želučana kiselina aktivira enzim pepsin (proteaza). Djelomično razgrađeni peptidi nastavljaju put u tanko crijevo gdje djeluju enzimi gušterače peptidaze te tripsin i kimotripsin. Novonastale slobodne aminokiseline te di- i tripeptidi (bioaktivni peptidi) se potom apsorbiraju kroz epitelne stanice u krvotok i putuju do ciljnih destinacija.

Uspješnu apsorpciju hidroliziranog kolagena dokazuje i istraživanje koje je pokazalo da već 20 min nakon konzumacije hidroliziranog kolagena dolazi do značajnog porasta razine glicina, prolina i hidroksiprolina u krvi. Nakon konzumacije ne-hidroliziranog kolagena dolazi do porasta razine aminokiselina tek nakon 40 min i to u manjim koncentracijama od hidroliziranog kolagena.

To znači da postupak hidrolize, osim što djeluje na bolju bioraspoloživost i apsorpciju kolagena, djeluje i na brzinu apsorpcije.

Bioaktivni peptidi kolagena u našem krvotoku, pojačavaju sintezu novih proteina u izvanstraničnom matriksu u različitim tkivima, a istovremeno pružaju specifične sekvence aminokiselina koje predstavljaju „građevinske blokove“ za izgradnju tjelesnog kolagena. Istaknuto je da prisutnost aminokiselina iz kolagena (glicin, prlin, lizin, hidroksiprolin i hidroksilizin) u kombinaciji s vitaminom C poboljšaju sintezu kolagena u zglobovima. Zbog toga se kolagen često predlaže kao dodatak prehrani kod pacijenata s kroničnim bolovima u koljenima, kroničnom nestabilnošću zglobova, osteoartritisom i bolovima u zglobovima povezani sa sportskim aktivnostima.

Prema trenutnoj metodi procjene kvalitete proteina, proteinu kolagena nedostaje jedna neophodna aminokiselina (triptofan) i stoga je kategoriziran kao nepotpuni izvor proteina. Međutim, kao funkcionalna hrana kolagen je izvor fiziološki aktivnih peptida i uvjetno nezamjenjivih aminokiselina koje imaju potencijal optimizirati zdravlje i poduprijeti fiziološke potrebe nastale zbog starenja i aktivnosti zglobova.

Literatura:

León-López A., Morales-Peñaloza A., Martínez-Juárez V. M., Vargas-Torres A., Zeugolis D.I., Aguirre-Álvarez G. 2019. Hydrolyzed Collagen - Sources and Applications. Molecules 24:22. doi: 10.3390/molecules24224031

Skov K., Oxfeldt M., Thøgersen R., Hansen M.,Bertram H. C. 2019. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate - A Randomized Controlled Trial. Nutrients 11:5. doi: 10.3390/nu11051064

Paul C., Leser S., Oesser S. 2019. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients 11:5. doi: 10.3390/nu11051079

Dijeli dalje:

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...