Preskoči na glavni sadržaj
0

Za što je sve kolagen dobar?

Za što je sve kolagen dobar?

Kolagen je zadnje vrijeme jedan od najprodavanijih dodataka prehrani. Mislite da je to opravdano tako?

Kolagen je najzastupljeniji protein kod sisavaca. Odgovoran je za više bioloških funkcija kao što je pružanje potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. 25% svih proteina u tijelu čini kolagen.

Kolagen je odgovoran za elastičnost kože. Igra bitnu ulogu i kod zdravlja zglobova i kosti.
Naše tijelo proizvodi kolagen ali od 25 godine nam proizvodnja kolagena pada i to svake godine za 1,5%. Koža gubi elastičnost i pojavljuju se bore.

Razlikujemo 16 vrsta kolagena, 80-90% predstavljaju tip kolagena I, II i III. Kolagen tip I je najrasprostranjeniji u našem tijelu.

Većina kolagena na tržištu je u obliku hidroliziranog kolagena (kao i naš Kolagen shot). To znači da je kolagen razbijen na peptide da tijelu olakšamo apsorpciju.

Za peptide kolagena su značajne aminokiseline glicin (Gly), hidroksiprolin (Hyp), prolin (Pro) i alanin (Ala). Nakon unosa peptidi kolagena se brzo apsorbiraju u krvotok i na raspolaganju su organizmu kao mali peptidi za koji je značajan Hyp-Pro poredak. Npr. kolagenski peptidi u usporedbi sa sirutkom ili sojinim bjelančevinama sadrže više Gly, Hyp, Pro i Ala. Taj specifični sastav aminokiselina omogućava peptidima kolagena jedinstvene bioaktivne značajke koje ne možemo naći u drugim izvorima bjelančevina.

Koža

Dodaci prehrani s kolagenom pomažu smanjiti efekt starenja kože tako što smanjuju pojavu i dubinu bora i poboljšavaju elastičnost kože.

U jednoj su studiji objavljenoj na Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals uspoređivali elastičnost i hidrataciju kože žena koje su pile mix kolagena, minerala, vitamina i hijaluronske kiseline i drugu grupu žena koje su samo mislile da piju isti mix (placebo efekt). Pokazalo se da se je ženama koje su stvarno pile dodatak prehrani s vitamina i kolagenom smanjila dubina bora, koža je bila hidratizirana i elastičnija u usporedbi s placebo grupom.

U dugoj studiji su isto imali dvije grupe, jednu koja je pila dodatak prehrani s kolagenom 8 tjedana i druga placebo grupa. Nakon 8 tjedana, žene koje su uzimale dodatak prehrani imale su veću elastičnost kože i hidratiziranu kožu.

UV zarke ubrzavaju razgradnju kolagena u kožu što pušta vidljive posljedice. Dokazano je da u slučaju fotostarenja zbog izloženosti UV svjetlosti dodavanje kolagena može poboljšati izgled kože.

Postoje i neke tvrdnje da kolagen pomaže kod akni. To još nije potvrđeno. Ja mogu reći da imamo jako puno povratnih informacija da vam Kolagen shot pomaže kod problema s aknama. Od naših korisnika dobili smo slike I odobrenje da ih javno objavimo.

Razlog takvim rezultatima može biti zbog kombinacije kolagena, MSM-a i vitamin. Nekima uz tu kombinaciju pomaže I krema.

Kolagen shot iskustva akne 1

Kolagen shot iskustva akne 2

Kolagen shot iskustva 3

Kolagen shot iskustva 4

Kolagen shot iskustva 5

Kolagen shot iskustva 6

Zglobovi

Sa starenjem nam se hrskavica oko zglobova počinje raspadati. Postoje neki dokazi da dodaci prehrani s kolagenom mogu pomoći kod obnove hrskavice i sprječavanja propadanja hrskavice oko zglobova.

Kolagen ima zaštitni učinak na zglobne hrskavice i ublažava bol. Pomaže kod osteoporoze. U jednom istraživanju su uspoređivali 147 sportaša 24 tjedna. Ocjenjivali su upale, bol u zglobovima u stanju mirovanja, bol za vrijeme hodanja, pokretljivost, podizanje i nošenje predmeta.  Podijelili su ih u dvije grupe, jedna je dobivala 10 g kolagena na dan, druga je bila placebo grupa. Kod grupe koja je uzimala dodatak prehrani s kolagenom došlo je do značajnog poboljšanja, posebno što se tiče bolova kod svih aktivnosti (hodanje, podizanje predmeta…)

Vaše povratne informacije potvrđuju ova istraživanja jer imamo more vaših poruka vezanih za zglobove, hrskavicu, ligamente, koljena.

Povečanje mišićne mase

Postoje određena istraživanja koja pokazuju da uporaba kolagena može pomoći kod povećanja mišićne mase.

Napravljeno je manje istraživanje na 53 muškarca koja je otkrila pozitivne učinke uzimanja dodatka prehrani s kolagenom tijekom vježbanja. Sudionici u istraživanju su uzimali 15 g kolagena dnevno ili placebo tablete. Muškarci su redovito vježbali 12 tjedana. Pokazao se rast mišićne mase i snage kod onih koji su uzimali kolagen za razliku od placebo grupe.

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju su mišljena da kolagen pomaže stimulirati proizvodnju proteina odgovornih za rast mišića.

Potrebno je još više istraživanja da bi se u potpunosti utvrdili pozitivni učinci kolagena na rast mišića.

Prevencija protiv gubitka gustoće kostiju

Kolagen čini značajnu količinu koštane strukture i pomaže kod održavanja jakih kostiju. Sa starenjem pada i proizvodnja kolagena u tijelu i kosti mogu postati slabije. To vodi do razvoja osteoporoze.

U jednoj manjoj studiji su žene uzimale kalcij ili kalcij i kolagen tijekom godine dana. To istraživanje je otkrilo da su žene koje su uzimale kolagen i kalcij imale niži nivo proteina u krvi koji je odgovoran za razgradnju kostiju. To područje je potrebno još istraživati da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da kolagen ima takav utjecaj na kosti.

Za kosti je svakako bitno da redovito uzimate kalcij i vitamin D.

Postoje tvrdnje da kolagen može pomoći kod:

  • održavanje zdravih crijeva
  • održavanja zdrave težine
  • smanjenje anksioznosti
  • poboljšanje raspoloženja

Te tvrdnje nisu znanstveno dokazane.

Moram napisati da sam za sve četiri tvrdnje dobila povratnu informaciju da pomaže. Tada još npr. nisam znala da postoji poveznica između anksioznosti i kolagena. Ali ponavljam, za ovo NE postoje znanstveni dokazi.

Nokti

Još jedna uloga kolagena je da obnavlja i učvršćuje nokte. U slučaju da imate nokte koji se stalno lome i listaju vam vjerojatno fali u tijelu neki od sastojaka (kolagen, cink, biotin, vitamin E, B3, B6,A..). Kolagen u kombinaciji s biotinom i MSM-om omogućava brži rast noktiju i brže obnavljanje.

Negativni utjecaj kolagena

Od negativnih pojava su mogući:

  • Proljev
  • Osjećaj težine u želucu
  • Osip

Veganski kolagen

Veganski kolagen na našem tržištu ne postoji. Postoje naravno “veganske sirovine“ koji ubrzavaju tvorenje kolagena u tijelu. To je npr. vitamin C koji potiče tvorbu kolagena.

Zanimljiv je podatak da su u Americi uz pomoć fermentacije u laboratoriju razvili kolagen koji je primjeren za vegane. Za takav proizvod možemo reći da je veganski jer stvarno ne sadrži niti jedan sastojak životinjskog porijekla. Proizvod je u laboratoriju napravljen uz pomoć ugljika, vodika i kisika, postupak je sličan proizvodnji piva. O tome više možete pročitati ovdje.

Ono što nam stalno javljate je da vam kosa raste kao luda

Dijeli dalje:


Oznake kolagen kolagen izkustva

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...