Preskoči na glavni sadržaj
0

Hidrolizirani kolagen, peptidi kolagena, kolagenski prekursori, kolagen

Hidrolizirani kolagen, peptidi kolagena, kolagenski prekursori, kolagen

U potrazi za idealnim dodatkom prehrani s kolagenom vjerojatno ste puno puta naišli na probleme. Ne jednom proizvodu piše da sadrži kolagen, na drugom da sadrži peptide kolagena, hidrolizirani kolagen ili kolagenske prekursore. Ok, kolagen znamo što je a što su svi ti ostali spojevi?

Prvo malo kemije

Znači kolagen je protein životinjskog izvora. Proteini su sastavljeni iz peptida. I ti peptidi su sastavljeni iz aminokiselina. Tri međusobno povezane aminokiseline tvore jedan peptid.

U kolagenu su tri značajne aminokiseline i to su glicin, prolin i hidroksiprolin, koje su međusobno povezane i tvore jedan peptid. Kolagen je sastavljen iz puno peptida koji su povezani skupa.

Što se događa s kolagenom kada ga unesemo u tijelo?

Ovdje se možemo sjetiti biologije iz srednje škole. Znamo da se u probavnom traktu razgrađuju ugljikohidrati, masti i proteini uz pomoć enzima. Proteini se probavljaju u želucu uz pomoć enzima (proteaze). Proteaze razgrade proteine do peptida i aminokiselina koje su esencijalne za djelovanje svih stanica u tijelu. Te aminokiseline se mogu apsorbirati u krvni optok i tako stignu do ciljnog mjesta.

Kako izgleda izgradnja kolagena u tijelu?

Aminokiselinski ostaci (glicin, prolin i hidroksiprolin) se među sobom povežu i tvore kolagenske lance. Ti kolagenski lanci su takozvani prekurzor kolagena ili prokolageni. Sinteza kolagena se nastavlja u staničnim organelima dok ne nastane prokolagen tipa I. On se prenese u izvanstanični prostor gdje se određeni dijeli odstrane tako da nastane protein kolagen.

Kakva je razlika između kolagena, peptida kolagena i kolagenskih prekursora?

Činjenica je da niti jedan od tih oblika nije bolji ili slabiji jedan od drugog. Peptidi grade proteine tako da se apsorpcija kod konzumiranja cijelog proteina, peptida kolagena ili kolagenskih prekursora ne razlikuje. U svakom slučaju idu svi oblici kroz probavni trakt gdje ih enzimi razgrade na iste osnovne aminokiseline. Možda imaju enzimi kod sljedećeg malo manje posla ali konačni produkt je jednak.

Hidrolizirani kolagen

Hidrolizirani kolagen je jedan od najčešćih oblika kolagena u dodacima prehrani. Napravljen je tako da ga sastavljaju manji peptidi s molekulskom masom do 5000 Da. Pretkliničke studije kažu da hidrolizirani kolagen stimulira regeneraciju kolagenskog tkiva s povećavanjem sinteze kolagena i sintezom glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline. Apsorpcija hidroliziranog kolagena iz dodataka prehrani je približno 90 % dok je apsorpcija kolagena iz hrane manja od 30 %.

Objava je nastala u suradnji s Cosmedoc.si

Dijeli dalje:


Oznake hidrolizirani kolagen kolagen kolagenski peptidi prekursori kolagena

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...