Izvor i tip kolagena
Neki su mišljenja da firme koje se bave proizvodnjom i prodajom kolagena promoviraju različite tipove kako bi ih marketinški različito pozicionirali na tržištu. U našoj firmi redovito pratimo najnovija istraživanja vezana uz tu temu i mogu reći da je u navedenom malo i istine. Što je istina a što ne sami odlučite. U ovom članku ćete naći objašnjenje zašto je u Kolagen shot-u baš morski kolagen.
Nekada je teško izabrati pravi dodatak prehrani s kolagenom jer postoji više tipova kolagena. Tijekom obrade nativnog kolagena u hidrolizirani kolagen se ta struktura sruši tako da je skoro nemoguće zaključiti iz kojeg izvora kolagen dolazi. Svejedno s konzumiranjem određene vrste kolagena tijelu dajemo tvari da samo tvori kolagen tamo gdje ga u tijelu najviše fali. Tri su glavna tipa kolagena koje upotrebljavamo u dodacima prehrani i to su tip I, II i III.
Kolagen tip I
• najviše ga je u morskom izvoru (ribe), prisutan je i u svinjetini i govedini.
Kolagen tipa I prisutan je u koži, kosi, noktima, organima, kostima i ligamentima u čak 75 – 90 %. Kada govorimo o utjecaju na kožu ovaj je tip kolagena najbitniji i najbolji. Brojna dermatološka istraživanja su pokazala vidljive rezultate na koži pri povećavanju kolagena tipa I u tijelu.
Kolagen tip II
• najviše ga možemo naći u perutnini i govedini (hrskavica)
Kolagen tipa II je uglavnom prisutan u tekućini koja se nalazi imeđu hrskavice u zglobovima. Taj tip kolagena ima smisla uzimati kada su prisutni bolovi u zglobovima i pri osteoartrozi a i inače je dobar izvor bjelančevina. Tip II predstavlja približno 10 % od ukupnog kolagena u našem tijelu.
Kolagen tip III
• možemo ga naći u svinjetini skupa sa kolagenom tipa I i u govedini. Kolagen tip III je drugi najčešći kolagen u tkivu. Nalazi se prije svega u elastičnom tkivu kao što su npr. koža, pluća, crijevni zid i zid krvnih žila a možemo ga naći još u kostima, hrskavici, dentinu (prevlaka na zubima) i drugim veznim tkivima.
Prednosti i nedostaci različitih izvora kolagena
Morski kolagen (ribe)
Prednosti:
- Kolagen morskog izvora je bolji kod povećavanja cjelokupnog kolagena tipa I u tijelu i djeluje prije svega na kožu, nokte, kosu i kosti.
- Kolagen morskog izvora se do 150 % učinkovitije apsorbira u našem tijelu od goveđeg ili svinjskog. Razlog je u tome što su molekule manje i zbog toga lakše i brže ulaze u krvni tok. Općenito je poznato da se u tijelo mogu apsorbirati molekule hidroliziranog kolagena u veličini od 1000 do 15000 Da što su dokazale moderne tehnike kao što je elektroforeza u poliakrilamidnom gelu i tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti.
- Morski kolagenski peptidi su zbog svoje sličnosti s ljudskim kolagenom dobili status nutraceutikov (hrana, koja ima pozitivne učinke na zdravlje i sprječava ili čak liječi bolest).
Nedostaci:
- Kolagen morskog izvora je skuplji.
- Nije primjeren za one koji su alergični na ribe.
Goveđi kolagen
Prednosti:
- Goveđi kolagenski peptidi su često prisutni u dodacima prehrani, često je razlog velik izvor goveđeg kolagena.
- Zato što je goveđi kolagen izvor kolagena tipa III i sadržava kolagen tipa I (osim ako je dobiven iz hrskavice – tada se radi o tipu II) je primjeren za potporu kože, kose i noktiju.
- Kada je dobiven iz hrskavice djeluje kao potpora zglobova.
Nedostaci:
- Za povećavanje nivoa kolagena u tijelu je riblji kolagen još uvijek učinkovitiji
- Slabija apsorpcija u usporedbi s morskim kolagenom
- Trebao bi biti uvijek dobiven iz goveda koje je bilo uzgojeno na livadama i bez dodatnih hormona što jako utječe i na cijenu sirovine.
Svinjski kolagen
Prednosti:
- Kao i kod goveđeg izvora, svinjski izvor kolagena je jeftiniji zbog veće dostupnosti izvora sirovine i prisutan je u velikom broju namirnica i kolagenskih dodataka.
- Slično kao i kod goveđeg kolagena i svinjski sadrži u većoj mjeri kolagen tipa II i malo kolagena tipa I zbog čega je primjeren i za rast kose, noktiju i kože.
Nedostaci:
- Za povećavanje nivoa kolagena u tijelu je riblji kolagen još uvijek učinkovitiji.
- Slabija apsorpcija u usporedbi s morskim kolagenom.
- Dobiven bi trebao biti iz svinjetine iz slobodnog uzgoja i bez dodatnih hormona što jako utječe na cijenu sirovine.
Pileći kolagen i goveđi kolagen iz hrskavice – kolagen tipa II
Prednosti:
- Taj tip kolagena je najučinkovitiji kod potpore hrskavice i zglobova u tijelu.
- Istražen je prije svega za ulogu potpore gibljivosti zglobova i kod smanjenja bolova kod artritičnih problema.
Nedostaci:
- Nije poznato da li ima ulogu kod smanjenja starenja kože.
Upotreba kolagena i različitih dodataka prehrani s kolagenom je dobro istražena i zbog sve veće upotrebe se još uvijek istražuje.
Zato što je Kolagen shot na tržištu pozicioniran kao dodatak prehrani za ljepotu kose, kože i noktiju (glede na dosadašnja istraživanja) je u njemu upotrijebljen kolagen ribljeg izvora.