Preskoči na glavni sadržaj
0

Celulit - naš vjerni neprijatelj

Celulit - naš vjerni neprijatelj

Celulit je česta pojava na ženskoj koži s kojom se suočava čak 80 % žena različitih godina, oblika tijela i tjelesne težine. Na nastanak celulita utječe više kompleksnih i između sebe povezanih faktora.

Često pred ljetnu sezonu ženski razgovori završe na temu celulita. Možemo slobodno reći da nam ljeto i celulit zvuče jednako, dok je debata o celulitu skoro neizbježna.

Iste te debate o celulitu smo vodile i u svojim tinejdžerskim godinama, iako većih problema s celulitom nismo imale. Isprobale smo različite kreme koje su ugodno hladile i davale osjećaj da se nešto dešava i da stvarno djeluju. Na kraju smo shvatile da se previše opterećujemo sa stvarima na koje ne možemo previše uticati i to sigurno ne s kremama za tijelo.

Što je celulit?

Celulit je česta pojava na ženskoj koži s kojom se suočava čak 80 % žena različitih godina, oblika tijela i tjelesne težine. Prepoznajemo ga kao izgled “narančine kore”,  gdje je površinski dio kože promijenjen,  prije svega na bokovima, bedrima i zadnjici. Možemo reći da je celulit sličan želatini, sastavljen iz masnoće, vode i štetnih tvari. Nalazi se ispod kože i s vremenom postaje gušći/tvrđi, što samim time dovodi do vidljivih promjena teksture kože.

Što dovodi do nastanak celulita?

Na nastanak celulita utječe više kompleksnih i između sebe povezanih faktora. Glavni faktor za nastanak celulita je loš limfni sustav. Limfni sustav je mreža tkiva i organa, koji tijelu pomažu da se oslobodi toksina i štetnih tvari. Njegova osnovna funkcija je prijenos limfe. Limfa je tekućina koja sadrži bijele krvne stanice koje se bore s različitim infekcijama u našem tijelu. S taloženjem štetnih tvari dolazi do nakupljanja istih u masnom tkivu, što rezultira pojavom celulita.

Genetika je također jedan od faktora nastanka celulita. Mogućnost da imate celulit je veća ako neko u vašoj obitelji već ima probleme s celulitom. U većini slučaja je to kod žena, a pored genetike utječu još i metabolizam, raspored masnoće ispod kože, prokrvljenost, etnička pripadnost, spol i starost.

Hormoni su još jedan faktor koji svojim disbalansom (povišen estrogen, nizak progesterone) mogu utjecati na pojavu celulita, zbog toga su žene podložnije dobivanju celulita u usporedbi s muškarcima. Tijekom starenja se u našem tijelu proizvodi manje kolagena i elastina, samim time je koža manje elastična i teže se obnavlja, što dovodi do pojave lošeg tonusa kože.

Prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i slobodni radikali su još jedni od faktora koji pomažu nastanku celulita. Slobodni radikali uništavaju stanice kolagena i elastina. Oslabljene žile i kapilara isto tako doprinose nastanku celulita, pošto nisu sposobne prenositi dovoljno vode i hrane do površine, odnosno epidermisa kože.

Zašto žene imaju više celulita od muškaraca?

Kolagen shot koža i celulit žene

Opet smo žene te koje “nastradamo” kao da već nemamo više problema od muškaraca. Ljeti moramo brinuti da su naše noge glatke, tijelo istrenirano i koža nježno čokoladne boje i na sve to još problem celulita, dok je jedini problem muškaraca dovoljno hladno pivo.

Razlog za veću predispoziciju dobivanja celulita se krije u strukturi kože. Kolagenska vlakna su u potkožnom tkivu kod žena paralelno i pravokutno raspoređena u odnosu na dermis, dok su kod muškaraca prepletena u mrežu ležeći pod uglom prema gornjim slojevima kože. Raspored kolagenskih vlakna omogućava stvaranje “prostora” u potkožnom tkivu, gdje se nalaze masne stanice. Ako se taj raspored vlakna mijenja se promijeni i pritisak na gornje slojeve kože, što se primjećuje kod spolova. Celulit je prirodno prisutan kod žena i zbog toga se ne može u potpunosti eliminirati, ali se može izbjeći njegov daljnji razvoj.

To znači da se celulit ne pojavljuje zbog prevelike količine masti već zbog porušene strukture stanica kože i vezivnog tkiva. S dijetama nećemo smanjiti celulit nego ćemo samo smanjiti količinu masnog tkiva u potkožju, a ta masnoća nije povezana s celulitom. Zato ga često imaju i najmršavije djevojke.

 

Za kraj: neka celulit ne bude razlog da ovo ljeto ne obučete kratke hlače ili suknju. Uživajte u ljetnim temperaturama i umjesto da se opterećujete svojim izgledom, usredotočite se na prekrasnu prirodu koja vas okružuje i uživajte u svakom trenutku. S celulitom ili bez njega...

Dijeli dalje:


Oznake celulit koža žene celulit njega tijela ljeto

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...