Preskoči na glavni sadržaj
0

Miješate Kolagen shot i proteinski shake?

Miješate Kolagen shot i proteinski shake?

Ako ujutro pijete proteinski shake ili jedete proteinski obrok odmah nakon Kolagen shot-a, radite veliku grešku! Otkrivamo zašto mora između Kolagen shot-a i proteinskog obroka proći minimalno pola sata.

Zašto ne miješamo Kolagen shot s proteinskim shake-ovima?

Kolagen shot se u najvećoj mjeri sastoji od proteina - hidroliziranog ribljeg kolagena tipa 1.

Protein kolagen se u najvećoj mjeri sastoji od aminokiselina glicin, prolin i hidroksiprolin koje čine jedinstvene peptide- sljedove aminokiselina (prolin-hidroksiprolin, alanin-hidroksiprolin, leucin-hidroksiprolin, izoleucin-hidroksiprolin, fenilalanin-hidroksiprolin, prolin-hidroksiprolin-glicin).

Kada se ujutro natašte naglo povisi koncentracija aminokiselina i peptida koji su specifični za kolagen, tijelo dobije signal da je došlo do razgradnje kolagena u organizmu i da ga je potrebno urgentno nadoknaditi/obnoviti.

Tijelo prvo obnavlja kolagen na mjestima gdje ga najviše nedostaje. Zbog toga se prve promjene ne prijete uvijek na istim područjima. Neki prvo primijete poboljšanje na koži, drugi na kosi ili noktima dok neki prvo primijete smanjenje boli u zglobovima. Na to što će tijelo prvo regenerirati, ne možemo utjecati.

Svaki protein ima svoj aminokiselinski sastav kojeg čine jedinstveni aminokiselinski sljedovi (peptidi) koje tijelo koristi za obnovu proteina u našem organizmu, uključujući mišiće, hormone, protutijela, enzime te sudjeluju u mnogim tjelesnim funkcijama.

Ako Kolagen shot pomiješamo s proteinskim shake-om ili istog popijemo odmah nakon kolagena, nedugo nakon konzumacije, u krvi dolazi do velike koncentracije aminokiselina i peptida. Zbog prevelike „gužve“ može se desiti da tijelo neće dobiti pravilan signal, te da će aminokiseline i peptide iz Kolagen shot-a upotrijebiti za obnovu „krivih proteina“ (npr. mišića) dok bi mi radije da se obnove zalihe kolagena (npr. u hrskavici).

Zbog toga preporučujemo da Kolagen shot i proteinske shakove ili proteinsku hranu, ne miješate zajedno

Ako Kolagen shot pijete ujutro natašte

Predlažemo da proteinski obrok pojedete barem pola sata nakon Kolagen shot-a, ako bi tijelo uspjelo apsorbirati većinski dio aminokiselina u tijelo prije nego „dođu“ novi proteini u organizam.

Ako Kolagen shot pijete popodne ili navečer

Predlažemo da ne konzumirate proteine minimalno 2 sata prije Kolagen shot-a, kako bi tijelo uspjelo prepoznati aminokiseline kolagena u krvi i posljedično primio pravilan signal za sintezu novog kolagena.

Zašto već pola sata nakon Kolagen shot-a mogu pojesti proteinski obrok, a nakon proteinskog obroka moram čekati 2 sata da popijem Kolagen shot?

Proteini kolagena u Kolagen shot-u su već podvrženi reakciji hidrolize (hidrolizirani kolagen) tijekom koje su proteini s enzimima rascjepkani na manje dijelove – peptide i aminokiselina koje tijelo s lakoćom apsorbira.

Kada pojedemo proteinski obrok, npr. komad mesa, naš želudac mora prvo enzimima i kiselinama razgraditi cijeli komad hrane, kako bi došao do proteina, ugljikohidrata i masti koje kasnije razgrađuje na još manje komponente, aminokiseline, peptide, šećere, masne kiseline,… Kada se u želudcu nalazi kombinacija proteina, ugljikohidrata i masti, tijelo treba puno više vremena da apsorbira sve sastojke.

Apsorpcija kod dodataka prehrani kao što su Kolagen shot ili proteinski shake-ovi odvija se puno brže (već pola sata nakon konzumacije) jer tijelu serviramo gotov produkt (aminokiseline i peptide) za kojeg se ne treba dodatno „truditi“ da ga razgradi, već mu je dovoljno da ga apsorbira.

Dijeli dalje:


Oznake kolagen proteinski shake proteinski obrok

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...