Preskoči na glavni sadržaj
0

MSM mineral koji regulira proces starenja organizma

MSM mineral koji regulira proces starenja organizma

Poznato je da je MSM korisna hranjiva i terapeutska tvar za liječenje akni, artritisa, bolova u mišićima, slabih noktiju, suhe ili grube kože i drugih bolesti. Uz to, dokazano je da dodaci prehrani koji sadrže MSM poboljšavaju zdravstvena stanja koja uključuju upale, bolove u zglobovima i mišićima te oksidativni stres.

Svi se želimo suprotstaviti prirodnom procesu starenja

Mladenački izgled želja je cijelog stanovništva. Godine se na ljudskom tijelu prirodno odražavaju u obliku linija i bora na licu, opuštanjem tkiva, gubitkom elastičnosti kože, suhim/dehidriranim izgledom i neravnomjernom pigmentacijom kože. Proces starenja rezultira stanjivanjem i propadanjem kože. Dolazi do smanjene cirkulacije i broja stanica, te do izravnavanja na spoju između dermisa i epidermisa.

Proces starenja najčešće je povezan s njegovim vidljivim učincima na kožu. Endogeni (unutarnji) čimbenici poput genetike, upala, razine hormona i nedostatka pravilne prehrane kao i egzogeni (vanjski) čimbenici poput povećane izloženosti ultraljubičastom (UV) zračenju, zagađivača okoliša i reaktivnih oblika kisika koji igraju značajnu ulogu u povećavanju vidljivih znakova starenja, uključujući bora, pjegica te gubitak čvrstoće i elastičnosti.

Tretmani za produljenje ili promicanje mladolikog izgleda uključuju razne dodatke prehrani. Oralni tretmani koji se bave svim izazovima starenja kože mogu biti neuspješni jer se njihovi sastojci često razgrađuju/uništavaju želučanom kiselinom i enzimima u crijevima. Unatoč tome nekoliko je studija pokazalo pozitivne učinke. To su antioksidanti, vitamini i hidrolizirani kolagen, koji se apsorbiraju u tankom crijevu, a zatim se krvnim tokom dostave u kožu i zglobove.

Što je MSM i zbog čega je tako bitan za naše tijelo

Metilsulfonilmetan (MSM) prirodni je sastojak, dostupan u raznim namirnicama, uključujući mlijeko, žitarice, voće i povrće. Nastaje kao normalan produkt oksidacije i dio je prirodnog ciklusa sumpora, pa zbog toga može pružiti izvor sumpora za nastajanje esencijalne aminokiseline metionin.

Sumpor je treći najzastupljeniji mineralni element u tijelu koji se nalazi gotovo isključivo u proteinima. Samo dvije aminokiseline u ljudskom tijelu, metionin i cistein, sadrže sumpor. Metionin se ne može sintetizirati u tijelu i zbog toga ga moramo unositi s prehranom. Cistein ljudsko tijelo može sintetizirati, ali postupak zahtijeva stalnu zalihu sumpora. MSM predstavlja organski oblik sumpora koji igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim organima i sustavima.

Dugo ga povezuju sa zdravljem kože zbog svoje temeljne uloge u fiziološkim procesima, uključujući sintezu kolagena, hijaluronske kiseline i keratina - najzastupljenijih molekula u koži.

Sumporne aminokiseline (metionin i cistein) značajno doprinose antioksidativnom djelovanju i imaju sposobnost detoksikacije (čišćenja) toksičnih spojeva i slobodnih radikala iz stanica.

Poznato je da je MSM korisna hranjiva i terapeutska tvar za liječenje akni, artritisa, bolova u mišićima, slabih noktiju, suhe ili grube kože i drugih bolesti. Uz to, dokazano je da dodaci prehrani koji sadrže MSM poboljšavaju zdravstvena stanja koja uključuju upale, bolove u zglobovima i mišićima te oksidativni stres. Zbog toga je MSM postao popularni dodatak prehrani kao antioksidans i protuupalno sredstvo.

Kada se ga uzima oralno, brzo se apsorbira, dobro raspoređuje i učinkovito izlučuje iz tijela mokraćom. Dokazano je da oralna suplementacija MSM-om utječe na kožu na genetskoj razini, regulirajući odabrani broj gena odgovornih za upale, kožne barijere i vlaženje, kao i one gene koji sudjeluju u održavanju struktura i funkcije kože koji su povezani s procesom starenja.

Kolagen shot, MSM više od 1g, akne, bore, koža, zglobovi, kosa, nokti, artritis

MSM je općenito prepoznat kao sigurna (GRAS) tvar. Većina osoba dobro je podnosi u dozama do 4 g dnevno, s malo poznatih i blagih nuspojava te je zabilježeno da je netoksičan.

Razlozi za starenje

Hormonska neravnoteža, upale, pušenje, izloženost UV zračenju i stresori iz okoliša doprinose starenju kože stvaranjem reaktivnih vrsta kisika (ROS) koje potencijalno mogu oštetiti stanične membrane, proteine ​​i DNA. Studije pokazuju da slobodni radikali induciraju promjene u ekspresiji gena, što zauzvrat dovodi do razgradnje kolagena i akumulaciji elastina koji su ključni za izgled kože.

Ovo preopterećenje oksidativnim stresom i stvaranje slobodnih radikala može na kraju oštetiti vezivno tkivo i kolagen te osloboditi kemikalije koje dovode do staničnih i molekularnih događaja koji su očigledni znakovi starenja, poput stvaranja bora, neujednačenog tonusa kože, depigmentacije, upala, opuštenosti kože, smanjene funkcija imunološkog sustava i karcinogeneze.

Što znači da se razgradnja kolagena, elastina i hijaluronske kiseline najčešće javlja zbog upala nastalih zbog akumulacije toksičnih tvari u stanicama. Antioksidanti i sredstva za uklanjanje slobodnih radikala štite kožu smanjenjem upala izravnim djelovanjem na receptore i faktore rasta u dermalnim stanicama i keratinocitima.

Zbog toga dodavanjem antioksidanta u svakodnevnu prehranu, smanjujemo mogućnost nastanka upala koje će spriječiti višestruke upale i stvaranje bora.

Rezultati studija

Iako se točno ne razumije mehanizam djelovanja, studije su pokazale da se MSM uključuje u promjenu ekspresije gena koji su odgovorni za vlaženje i funkciju barijere, proizvodnju izvanstaničnog matriksa i sprječavanje upala.

Rezultati studija sugeriraju da MSM koji se uzima oralno može biti koristan za zdravlje kože i smanjenje tankih bora, u dozi viših od 1 grama dnevno. Za vidljive rezultate koji su potvrđeni laboratorijskim instrumentima potrebno je konzumirati 1-3 g MSM-a na dan od 8 do 16 tjedana.

Nakon prestanka unošenja dovoljne količine antioksidativnih sastojka u tijelo, postepeno se ponovno vraćaju nestabilnosti u tijelu i stanicama zbog utjecaja prevelikog broja čimbenika koji narušuju blagostanje zdravog organizma.

 

Literatura

Muizzuddin N., Benjamin R. 2020. Beauty from within: Oral administration of a sulfur-containing supplement methylsulfonylmethane improves signs of skin ageing. Internetional Journal of Vitamin and Nutrition Research, 1-10

Dijeli dalje:


Oznake msm koža izvor kolagena bol u zglobovima artritis koža protiv bora

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...