Preskoči na glavni sadržaj
0

Nokti – odraz stanja našeg zdravlja

Nokti – odraz stanja našeg zdravlja

Kako izgledaju zdravi nokti? Zdravi nokti imaju glatku površinu, jednakomjerni su (tvrdoću im daje bjelančevina keratin), boja je prozirna odnosno blago roza, na površini nokta nema bijelih točkica. Širina nokta je jednakomjerna od korijena do vrha (osim kod urođene neuobičajene rasti noktiju).

Koliko su vam bitni nokti? Ženama su vjerojatno dosta bitni. Lijepo je i na muškarcima vidjeti uređene i lijepe nokte. Većina mojih prijateljica redovito ide “na nokte“ – na uređivanja noktiju u kozmetičke salone, na gel (gelish lakiranje) ili permanentno lakiranje. Odnosno nisam skroz sigurna kako se to točno zove. Kada su meni kozmetičarke uređivale nokte sam rekla da idem na gelish. Nema veze jer neću pisati o tome nego o tome što se skriva pod gelom i gelishem. Gel lak sam nosila približno dvije godine, nekada sam išla do kozmetičarke a ponekada sam sama doma nanosila gel. Nokti su mi bili nakon toga jako oštećeni. Kozmetičarka mi je uvijek tvrdila da je zbog nepravilnog uklanjanja laka. Nokte sam imela tanke kao papir, bez laka sam imala samo na kratko odrezane nokte. Nakon dvije godine gel laka nisam više mogla podnijeti da sam dobila takve krvave crtice pod noktima koje su me jako pekle pod vodom. Par puta sam još zamijenila kozmetičarku i onda sam odustala od gela jer za takvo stanje nije više bilo krivo nepravilno uklanjanje laka nego neka alergična reakcija na sastojak u laku. Tada sam si nokte brzo popravila s MSM-em i njegovo brzo djelovanje je jedan od razloga zašto Kolagen shot sadrži MSM.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Zdravi nokti imaju glatku površinu, jednakomjerni su (tvrdoću im daje bjelančevina keratin), boja je prozirna odnosno blago roza, na površini nokta nema bijelih točkica. Širina nokta je jednakomjerna od korijena do vrha (osim kod urođene neuobičajene rasti noktiju). Oblik nokta ovisi od oblika prstiju koji je genetski. Na kraju prstiju je nokat deblji (inače je oko 1,5 mm) kao na početnom dijelu. Grbice ili bijele točkice koje nastanu na noktima zbog udarca mogu biti prisutni i na zdravim noktima i nisu štetni.

Promijene na noktima su znak različitih bolesti

Znanstvenici kažu da nokti govore puno o čovjekovom zdravlju. Na osnovi promijene na noktima možemo zaključiti o brojnim bolestima i o ozbiljnim ali i manje opasnim stanjima. U to ne bi išla detaljno, kada bi ulazila u detalje to bi bilo samo copy paste jer o bolestima nemam puno znanja. Svejedno kao upozorenje: Ne googlajte i ne zaključujte prebrzo. Ako na noktima primijetite velike promjene i svejedno vas brine, odite do doktora. Ponekada je istina da google zna više od doktora a nekada stvarno pretjeruje.  U kratko – oprezni moramo biti na promijene oblika i boje noktiju, naticanje kože oko noktiju, boli, bijelih i crnih točkice ili dizanja noktiju od kože.

Najčešći uzrok za nezdrave nokte

Osim gljivičnih infekcija najčešće “oboljenje“ predstavljaju mekani, slabi, rascijepljeni ili lomljivi nokti. Da li ima šta gore nego slomljeni nokat?

  1. Najčešći uzroci listanja noktiju: Listanje noktiju najviše puta nastane zbog prečestog močenja noktiju (kućni poslovi). Uzdužno i poprečno listanje noktiju je posljedica prečestog  manikiranja i močenja noktiju (pranje, namakanje, upotreba sapuna i sredstva za čišćenje …). I naravno često lakiranje i upotrebljavanje acetona. Listanje se može pojaviti i kod manjka vitamina iz skupine A i B, pothranjenosti i kod smetnji djelovanja štitnice.
  2. Najčešći uzrok mekanih i lomljivih noktiju: Nedostatak željeza, sumpora, povećano ili smanjeno djelovanje štitnice, izgladnjivanje ili mršavljenje, konzumiranje nekih lijekova, nedostatak vitamina A, C, B6, trudnoća. I neki kozmetički postupci mogu prouzročiti mekane i lomljive nokte.

Starenje je vidljivo i na noktima

S godinama se brzina rasta noktiju smanjuje skoro za trećinu od puberteta. Nokti su tanji, bez sjaja i suhi; površina noktiju je sivkaste boje a na kraju tamne boje. S godinama se povećava i mogućnost od gljivičnih infekcija, pojavljuju se i problemi s cirkulacijom, puno starijih ljudi uzima lijekove koji isto tako utječu na izgled noktiju. Ponekada postanu nokti do pola sive boje a na kraju smeđi. Normalno je da na noktu primijetimo izrazite uzdužne crte zbog čega su lomljivi i osjetljiviji. Sve je to moguće popraviti s hranom i dodatcima prehrani.

Kako se srediti nepravilnosti na noktima?

  1. S primjernom prehranom koja sadrži dovoljno vitamina, minerala i bjelančevina noktima omogućavamo optimalne uvjete za rast i razvoj.
  2. Za nokte su odlične kupke s uljima gdje nokte oko 30 minuta namačemo u maslinovom ili bilo kojem drugom ulju i redovita njega s kremama (kod mazanja ruku namažite i nokte).
  3. Novo nastale smeđe ili crne točkice treba pokazati dermatologu, isto tako pigmentirane madeže oko noktiju.
  4. Kod kućanskog posla ispod gumenih rukavica nosite pamučne rukavice.
  5. Izbjegavati treba namakanje u toploj vodi koja sadrži alkalne sapune ili sredstva za čišćenje.
  6. Lak za nokte do neke mjere štiti nokte iako česta upotreba acetona nokte dodatno osuši odnosno dođe do lomljivosti.
  7. Kod lomljivih noktiju preporučuje se uzimanje biotina.

nokti nega

Da li ste znali?

  1. Nokti rastu brzinom oko 0,1 mm na dan. Razlike u brzini rasti ovise o starosti, godišnjem dobu, genima.
  2. Nokti na placu rastu sporije od drugih noktiju na prstima.
  3. Noki rastu brže preko ljeta i na dominantnijoj ruci (kod desničara na desnoj)
  4. Nokti na nogama rastu oko četiri puta sporije nego nokti na rukama.
  5. Da se obnovi cijeli nokat treba proći najmanje pet do šest mjeseci.
  6. Acetoni isušuju gornje slojeve noktiju.
  7. Namakanje prstiju u mlačnoj sapunici koja je namijenjena za uklanjanje kožice oko noktiju nije najprimjereniji način njege noktiju.
  8. Nokti rastu brže kod muškaraca, djece i trudnica, preko ljeta, preko dana, kod ozljeda, nekih bolesti kao što je ljuskavica i povećano izlučivanje hormona štitnjače te kod uzimanja nekih lijekova.
  9. Nokti rastu polako kod starijih ljudi, preko noći, preko zime, kod povećane tjelesne temperature te kod pothranjenosti i nekih bolesti.
  10. Žuti nokti se mogu pojaviti zbog povećanog konzumiranja karotena (npr. mrkve).

Puno puta čovjeka sudimo po rukama, prije svega po noktima. Za sebe znam da uvijek primijetim lijepo uređene nokte, još brže neuredne nokte. Nokte nemamo samo zato da smo lijepi nego zbog brojnih zadaća, pomažu dizati predmete i nude potporu prstima. Zato – pobrinite se za sređene i zdrave nokte.

Preporučujemo

Dijeli dalje:


Oznake nokti

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...