Preskoči na glavni sadržaj
0

Što je hijaluronska kiselina i zašto je toliko bitna u njezi kože?

Što je hijaluronska kiselina i zašto je toliko bitna u njezi kože?

Hijaluronska kiselina je ključni sastojak u njezi kože. Neizostavna je jer je jedna od najboljih hidratantnih sastojaka. Što je hijaluronska kiselina? Kako djeluje hijaluronska kiselina u njezi kože? Beneficije hijaluronske kiseline za njegu kože? Kome se najviše preporučuje korištenje hijaluronske kiseline?

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je prirodna molekula šećera u obliku gustog gela koji podmazuje dijelove tijela kao što su mišići i zglobovi. Budući da se hijaluronska kiselina već prirodno nalazi u tijelu, idealan je sastojak u proizvodima za njegu kože koji osigurava bogatu, lako upijajuću vlagu koja može duboko prodrijeti u slojeve kože.

Ova tekućina nalik gelu djeluje kao međustanični cement, ispunjava praznine između stanica kože i veže ih zajedno, dajući koži glatki izgled. Hijaluronska kiselina ima brojna korisna svojstva:

  • zadržava vlagu,
  • pomaže u održavanju kohezije tkiva,
  • štiti od agresora iz okoline,
  • neophodna je za glatku, zategnutu i elastičnu kožu.

Ljudsko tijelo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, ali, nažalost, kako starimo, njezin proizvodni kapacitet se smanjuje. Do 50. godine života naše se razine hijaluronske kiseline smanjuju i do 50%, zbog čega koža gubi elastičnost. Kako biste spriječili ovaj gubitak, neophodna je prava rutina njege kože.

Kako hijaluronska kiselina djeluje u njezi kože?

 

Postoji nešto što se pogrešno shvaća u njezi kože, posebno u DIY krugovima, a što se odnosi na ono što hijaluronska kiselina u kozmetici može, a što ne. 

Prvo što ovdje trebamo spomenuti je da, iako se hijaluronska kiselina može dobiti iz vanjskog okruženja i iskoristiti u kozmetici, ona nije iste kvalitete kao ona koju proizvodi naše tijelo. 

To je uglavnom zbog činjenice da se hijaluronska kiselina koju proizvodi naše tijelo nalazi u sloju dermisa, dok hijaluronska kiselina koju dobivamo iz kozmetike ne može prodrijeti dovoljno duboko da bi zapravo dosegla sloj dermisa i zamijenila vlastitu hijaluronsku kiselinu koja je bila u tijelu.

Međutim, to ne znači da nije iznimno vrijedan sastojak za korištenje u kozmetici.

Hijaluronska kiselina je humektant koji izvrsno hidratizira epidermu, plus ima snažne hidratantne kvalitete zbog kojih će vaša koža biti hidratizirana, glatka i mekana na dodir.

Oni sa suhom kožom možda će najviše profitirati zbog hidratantnih svojstava, ali s obzirom na to da većina ljudi ima dehidriranu kožu, barem do određenog stupnja (uključujući osobe s masnim tipom kože), hijaluronska kiselina može učiniti čuda.

Hidratantna svojstva hijaluronske kiseline, kao i drugih ovlaživača, znači da zaglađuje i omekšava kožu, te joj može dati puniji izgled. Također pomaže u procesima zacjeljivanja rana.

Kao što vidite, hijaluronska kiselina ima ogromnu vrijednost kada se koristi u preparatima protiv starenja.

Gaia Naturelle- Hijaluronska krema za lice

Beneficije hijaluronske kiseline za njegu kože

Zašto je hijaluronska kiselina tako čarobna? Za početak, hijaluronska kiselina se može vezati do 1000 puta svoje težine u vodi! Drugim riječima, djeluje kao humektant i drži molekule vode na površini vaše kože kako bi je održala lijepom i hidratiziranom.

Kada govorimo o koži koja je dobro hidratizirana, uglavnom mislimo na kožu koja ima puno vode. Možda ste čuli za izraz transepidermalni gubitak vode ili skraćeno TEWL? Ovo je znanstveni izraz za mjerenje koliko vode ispari iz kože.

Kada proizvod sprječava TEWL, to znači da održava vašu kožu hidratiziranom pazeći da voda ne izlazi s površine vaše kože.

Hijaluronska krema za lice

Hijaluronska krema za lice služi za pomlađivanje i njegu kože lica kojoj su dodani prirodni sastojci koji zaglađuju bore i usporavaju nastajanje novih. Gaia Naturelle Hyaluron Face Cream je primjerena je za sve tipove kože te kao podloga za šminkanje.

Hidratantna krema za lice Hyaluron Face Cream s prirodnim sastojcima djeluje na kožu s učinkom pomlađivanja:

  • zaglađuje već nastale bore i usporava pojavu novih,
  • pomaže održavati mladoliki izgled,
  • koži vraća vlagu i čini je elastičnijom,
  • pogodna je za sve tipove kože,
  • pomaže kod zacjeljivanja ožiljaka.

Krema iz prirodnih sastojaka lako se upija i ne pušta masni izgled kože nakon čega će Vam koža biti mekana i glatka.

Gaia Naturelle- Hyaluron face cream

Hijaluronska krema za ruke

Prirodna krema za ruke na bazi hijaluronske kiseline pogodna je za suhu i ispucanu kožu. Krema za ruke za intenzivnu hidrataciju s hijaluronskom kiselinom namijenjena je intenzivnoj zaštiti i njezi ruku. Ostavlja kožu mekanom i podatnom, vraća vlažnost, štiti kožu od hladnoće.

Hidratizira kožu zahvaljujući kompleksu sastavljenom od hijaluronske kiseline, MSM-a, kokosovog i jojobinog ulja, mango i shea maslaca.

Krema ne sadrži minaralna ulja, umjetne boje kao ni sintetičke konzervanse.

Hijaluronski losion za tijelo

Prirodni losion za tijelo na bazi hijaluronske kiseline primjeren je za sve tipove kože za svakodnevnu njegu cijelog tijela s nježnim mirisom badema.

U losion su dodani prirodni sastojci i visok udio MSM-a zbog čega će Vaša koža biti mekana, nježna i hidratizirana. Također je dodan shea maslac koji je poznat kao jedan od najboljih prirodnih maslaca za njegu kože. Posebno primjeren i preporučljiv je za njegu jako suhe i raspucane kože. Odličan je za ljude koji imaju atopijski dermatitis ili ljuskavicu.

Losion sadrži prirodna ulja, maslace, hijaluronsku kiselinu, MSM i vitamine. Koža je nakon upotrebe glatka i hidratizirana te ne pušta masne tragove.

 

 

Literatura:

1. Chen W. Y., Abatangelo G., 1999. Functions of hyaluronan in wound repair. Wound Repair Regen. 7,2.

2. Papakonstantinou E.,Roth M.,Karakiulakis G., 2012. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 4,3.

3. Pavicic T., Gauglitz G. G., Lersch P., Schwach-Abdellaoui K., Malle B., Korting H. C., Farwick M., 2011. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment. Journal of drugs in dermatolog. 10, 9.

4. Liguori V., Guillemin C., Pesce G. F., Mirimanoff R. O., Bernier J., 1997. Double-blind, randomized clinical study comparing hyaluronic acid cream to placebo in patients treated with radiotherapy. Radiotherapy and Oncology. 42, 2.

Dijeli dalje:

Ova web stranica za bolje djelovanje koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne utječu na vašu privatnost. Više ...